La Festa de la Sostenibilitat de Gavà, que s’ha celebrat aquest dissabte a la Plaça Jaume Balmes, dins dels actes de la Festa Major de Sant Pere, ha acollit la segona edició de la eFira, un punt de trobada d’especialistes en smart cities, eficiència energètica, mobilitat elèctrica, noves tecnologies en sostenibilitat i energies renovables.
La eFira ha seguit el mateix format de l’any 2017 amb la participació d’una quinzena d’empreses locals i del territori que han presentat els seus productes i serveis orientats a les persones, als domicilis i a les empreses amb propostes vinculades a la mobilitat sostenible, l’eficiència i l’estalvi energètic, les cooperatives de consum, els aïllaments o les noves tecnologies, entre altres.
En aquesta segona edició s’ha posat l’accent en els avantatges de l’ús de les plaques fotovoltaiques a les nostres llars.
L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha visitat la eFira a mig matí. Acompanyada de diversos regidors, ha tingut l’oportunitat de provar el vehicle elèctric Tesla Model S, amb una gran autonomia a qualsevol via de la xarxa viària, i viure l’experiència de la conducció sense conductor. David Graña, propietari de Tesla Model S, els hi ha ensenyat el cotxe i seguidament la comitiva institucional ha pujat en el vehicle. David Graña, des de l’exterior, ha fet una demostració de desplaçament del cotxe amb l’aplicatiu mòbil que permet conduir-lo sense conductor. També ha destacat els beneficis dels vehicles híbrids.
L’àmbit expositiu s’ha complementat amb un interessant programa de conferències i xerrades.
Toni Guardia, CEO d’Aislaconfort ha parlat dels aïllaments en la rehabilitació d’habitatges; José Miguel López, CEO de Grup Tirdi de la despesa zero en climatització i energia tèrmica en blocs de pisos i cases unifamiliars; Manel Blasco, director comercial d’eCrowdinvest del finançament de Projectes d’Impacte Positiu amb inversors KM0; i Roberto Villafáfila, de l’àrea Manager Energy del centre de transferència tecnològica de la Universitat Politècnica de Catalunya s’ha centrat en els carregadors bidireccionals a l’àmbit domèstic i industrial.
Els carregadors bidireccionals s’alimenten de l’electricitat de la xarxa elèctrica però també permeten retornar-la a la mateixa xarxa. Això permet que aquests carregadors, que ja s’estan provant en els cotxes i altres àmbits, es puguin recarregar a les hores amb una tarifa més econòmica, minimitzar els pics de demanda, aconseguir un estalvi econòmic pel consumidor i, en funció dels casos, minimitzar la dependència d’altres fonts d’energia.
El grup T Automoció ha presentat alguns dels seus vehicles híbrids de les firmes Hyundai, Opel i Fiat. Opel Autolebel Sant Boi, que forma part del grup T Automoció, ha presentat el vehicle híbrid Opel Corsa que funciona amb gasolina i gas liquat vehicular. Es tracta d’un únic motor que ofereix la possibilitat de circular amb una opció o l’altre i diversos avantatges econòmics.
La xarxa de concessionaris oficials Kia AR Motors ha presentat els models Kia Soul, un vehicle elèctric creat per una conducció urbana respectuosa amb el medi ambient, i el Kia Niro, un crossover híbrid tan versàtil com un cotxe utilitari i tan eficient com un híbrid.
Talleres Mapi de Gavà, que treballa amb les energies renovables i la mobilitat sostenible, instal·la equips de gas d’última generació en els automòbils que ofereixen diferents avantatges com ara baixes emissions de CO₂, l’estalvi econòmic o que no és nociu pel medi ambient sense afectar en el rendiment del vehicle.
El taller de motor Bubba Gas de Cornellà de Llobregat ha mostrat diferents opcions de transport elèctric com les motos de les firmes Bultaco o Vectrix, l’scooter NIU o els Segway.
L’empresa Aislaconfort – Aïllaments de l’Ametlla del Vallès ofereix aïllament tèrmic i acústic mitjançant la injecció de cel·lulosa que permet la insonorització d’espais particulars, comercials i industrials o la ignifugació de bigues i estructures.
El grup Tirdi, nascut l’any 2001 amb seu a Mollet del Vallès, es dedica a l’Autoconsum, l’Autoconsum Fotovoltaic i l’Energia Solar aplicable a l’àmbit particular o industrial. Proporciona en els seus clients un servei de projectes integrals, a cases o naus, per generar-los el màxim estalvi econòmic.
El CITCEA-UPC-ATERSA és un centre de transferència de tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona Tech, especialitzat en la capacitat de respondre a les necessitats de les empreses i experts en tot tipus d’aplicacions on esdevingui necessari el control de l’energia i/o del moviment. A l’eFira han presentat uns Carregadors Bidireccionals.
ECrowd Invest és una plataforma d’inversió col·lectiva per a projectes amb un impacte positiu per l’entorn, el medi ambient i l’economia. Es tracta d’un crowdfunding on molts inversors particulars injecten petites quantitats de diners, en forma de préstec, en el projecte o projectes que escullen per finançar-los col·lectivament i disposen d’un seguiment de la seva inversió.
L’empresa catalana, Farisel – Cebek, amb 39 anys d’experiència en l’aplicació de la tecnologia i l’electrònica a la vida quotidiana i l’àmbit professional, amb presència a vint països de tot el món i més de 2.000 productes en el seu catàleg, ha presentat el seu catàleg d’ecojoguines i kits educatius i prototips respectuosos amb el medi ambient.
El concessionari Seat Baix Motor Carhaus, amb una xarxa d’establiments a diferents municipis de les comarques de Barcelona, ha presentat la seva gamma de vehicles, com turismes i furgonetes, que aposten per la tecnologia de gas per circular.
El centre d’estudis de Barcelona, Monlau Grup, un referent de l’àmbit educatiu, i amb branques específiques d’automoció, mecànica i enginyeria de competició, ha presentat un prototip elèctric.
La Festa de la Sostenibilitat, que s’ha allargat entre les deu del matí i les tres de la tarda també ha integrat la Festa de l’Energia, la Festa de l’aigua Agbar i el 30è aniversari de l’empresa municipal de Prestació de Serveis al Ciutadà.
Els responsables de l’esdeveniment es mostren molt satisfets per l’èxit de l’eFira de Gavà perquè ha funcionat íntegrament amb energia solar. Això ha estat possible gràcies en els 50 KW que s’han instal·lat en el recinte i les més de 3.000 hores que genera la comarca del Baix Llobregat anualment.
L’eFira va néixer amb la voluntat d’arribar a totes les poblacions per conscienciar a la ciutadania sobre l’eficiència energètica, la mobilitat sostenible i l’ús de les noves tecnologies.
El punt final de la jornada la posada la foto de família de tots els participants a l’eFira de Gavà.