L’esdeveniment, que s’ha emmarcat dins del Mercat de les 40 Hores, promou un model energètic renovable i eficient i convida en els visitants a conèixer un ampli ventall d’empreses vinculades en el sector així com gaudir d’activitats interactives que mostren com funcionen les noves tecnologies sostenibles.
El recinte firal, amb accés lliure, s’ha ubicat davant de l’Ajuntament i ha obert portes de les deu del matí fins a les set de la tarda.
Per l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, a banda de valorar positivament la celebració de la fira, creu que les administracions ha de predicar amb l’exemple i per aquest motiu han apostat per la Fira Ecològica.
A més, el municipi també va ser capdavanter a les comarques gironines en l’instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, una iniciativa que amb el pas del temps ha esdevingut una nova font de riquesa i dinamització econòmica i turística.
Precisament, el conegut meteoròleg, Francesc Mauri, ha arribat a la fira amb cotxe elèctric i l’ha endollat en el punt de càrrega de la Plaça de l’Ajuntament.
Dins del cicle de xerrades que s’ha programat, el ponent, Alfred Bosch, de l’empresa Ecopdegas de Sant Feliu de Guíxols, ha parlat del ciclomotor elèctric i ha explicat les diferències que hi ha entre el motor de combustió i el motor elèctric així com els avantatges d’aquest últim.
Tot seguit, Francesc Mauri, ha ofert la xerrada ‘El Canvi Climàtic: què hi podem fer’. La conferència ha tingut un seguiment massiu de públic.
Després de la xerrada, Francesc Mauri, ha visitat els estands de la fira. Una de les empreses que ha visitat ha estat Planas Forestal i Jardineria Ripoll, on ha tingut l’oportunitat de serrar un tronc d’arbre amb una motoserra portàtil elèctrica o fer servir un bufador portàtil elèctric.
Tal com ha fet el meteoròleg, Francesc Mauri, seguidament fem una visita a cada un dels diferents expositors per saber què han presentat a la fira.
L’Associació d'Usuaris de Vehicles Elèctrics ha exposat un BMW 100% elèctric i ha explicat en els visitants les virtuts de la mobilitat elèctrica.
La xarxa de fires que organitza E-fira arreu del territori català giren al voltant de tres eixos: l’Eficiència Energètica, per reduir el consum energètic, optimitzar els recursos i fomentar un model a l’abast del ciutadà; incentivar la Mobilitat Sostenible per alliberar els carrers de l’excés de mobilitat privada i prioritzar els sistemes de desplaçament més sostenibles; i per últim, les Noves Tecnologies, divulgant els valors de les Smart Cities.
Després de l’èxit de la primera edició, malgrat que el temps no ha acompanyat, l’Ajuntament de Ripoll ja pensa en una segona edició de la Fira Ecològica.